Köpa och registrera bil – Del 1

Vi var  i behov av en bil när vi flyttade hit till Tskland då vi hade sålt våra båda bilar i Sverige. Som jag skrev i ett annat inlägg är det ofta svårt att ta sig till vissa bilhandlare. Denna gång hade vi hittat en bil i Mering, ca 45 minuter väster om München. Utan bil att ta sig dit blev det s-bahn och regionaltåg samt lite promenerande för att ta oss dit. Vi hade sett bilen på internet och jag skickade mail och frågade om bilen fanns kvar och om vi kunde köpa den samma dag och ta med oss den. Absolut inga problem sa de.

Vi hoppade på tåget och tog oss till bilhandlaren och där blev de minst sagt förvånade att vi bara dök upp. I Tyskland bör man ha en avtalad tid med bilhandlaren för att få komma och titta/köpa bil. Det var inte bara att knalla in och köpa den inte! Hursomhelst var de ändå väldigt tillmötesgående och vi fick titta och provköra bilen. Allt var perfekt! En personalbil använd av Fords egna personal som endast gått knappt 700 mil, en Ford Kuga. Så vi slår till tänkte vi och köper den. Men nu började problemen:

  1. Hur betala för bilen?
    Vi hade ju sålt bilar och hem och tänkte köpa bilen “kontant” men våra pengar fanns ju i Sverige. Kreditkort? Nope, det gick inte. De accepterade endast att pengarna fördes över från bank till bank, en s.k. SEPA betalning.
  2. Försäkring
    Jag tilläts inte köpa bilen om jag inet hade en försäkring på plats. ??? Hur kan jag ha en försäkring för en bil som jag inte ens äger?
  3. Registrering
    Bilen måste registreras på mig och det måste göras i München då jag bor i München.

Jaha, så vi fick ingen bil med oss hem. Vi fick med oss en bunt med papper och en att-göra lista tills nästa dag. Registrera bil, skaffa försäkring och flytta pengar till bilfimran.

Detta kan ni läsa om i Köpa och registrera bil – Del 2.

Leave a Reply