Köpa och registrera bil – Del 2

Dags att berätta om avslutande delen i bilköpet. Som ni kommer ihåg så var jag tvungen att på något sätt lösa nedanstående punkter nästa dag:

  • Skaffa försäkring
  • Registrera bil
  • Betala bilfimran

Jag hade fått en lista på kontaktpersoner från vår “relocation agent” Dorothea och där fanns även en kontaktperson för försäkringar. Så jag skickade iväg ett mail tidigt på morgonen och började leta på nätet var i München man registrerade bilar. Med lite hjälp av Dorothea hittade jag vart jag var tvungen att ta vägen, till “Zulassungsamt”.

Zulassungsamt är ungefär som vårt Transportstyrelsen antager jag och det är här man registrerar bilar, skaffar körkort, mm. En sak jag lärde mig är att bilen måste vara registrerad därdu bor. Därför behövde jag registrerabilen i München så att jag fick en registreringsskylt som börjar med M.

Så efter ett antal mail fram och tillbaka med försäkringsagenten hade jag äntligen en försäkring vid 11-tiden. Nu dags att snabbt ge sig av till Zulassungsamt för de stänger kl 12!

Slängde mig iväg på s-bahn och åkte några stationer in mot city. Efter en snabb “power walk” hann jag fram kl. 11:52. 🙂 Fortfarande öppet. In och ställde mig i kö för att berätta mitt ärende. “Alla pratar engelska på Zulassungsamt” sa Dorothea. Bullcrap! Ingen pratar engelska! Så jag hankade mig fram och förklarade ärendet och fick en nummerlapp och ombads gå en trappa upp. Där fick jag vänta. I nästan två timmar innan jag fick komma in och prata med en handläggare! Men väl där så j´gick det snabbt. Visade alla registreringspapper, försäkringspapper (på mobilen via ett pdf dokument från försäkringsbolaget) och svarde på några frågor. Sen var det klart! Trodde jag…

“Gå ner och betala i kassan eller betalautomaterna. Sen går du ut och hämtar registreringsskylten” sa de. Jaha, ner och betala i automat, inga problem men vart skulle jag sen? Såg ingen skylt som kunde visa mig vägen så jag frågade en ung man i luckan som endast kunde begränsad engelska:
– “Gå ut och fixa nummerskylten” sa han
– “Vart då”? svarde jag
– “Höger, vänster, vart du vill” fick jag som svar.

Fågelholken Nilsson bara stod där och förstod ingenting. Då förklarade han lite till att man kan välja var man vill tillverka nummerplåten! Tydligen har man avreglerat själva tillverkningen/tryckningen av plåten här i Tyskland. Så det finns ett antal små bodar runtom i kvarteret som fixar plåtarna. Jaha, det var bara och skubba ut till första bästa och få plåten tryckt. Sen skulle man tillbaka in och få sina officiella skattemärken påklistrade. Sen var man klar!

Nu var två av tre punkter avklarade. Bara betalningen kvar. Så snabbt som attan tog jag mig tillbaka till s-bahn, hoppade på första bästa och tog mig till Pasing därvår bank har ett kontor. Väl där visade det sig att ingen kunde engelska så jag förklarade än en gång mitt ärende på dålig tyska. En betalning i detta fall innebär en överföring av pengar från mitt konto till bilfirmans konto. Inte så svårt tänker men sig. Joho. Här i Tyskland använder man sig av s.k. SEPA bealningar för allt. Det tar 2-3 arbetsdagar för pengarna att komma fram. Skit också! Jag skulle inte kunna häömta bilen idag ivarje fall. Men då säger kassörskan att det går ju iofs att göra en “snabböverföring” men det kostar €10 och då kommer pengarna fram direkt. Kör på det sa jag! Pengarna överfördes och jag hoppade på tåget till Mering, ca 40 minuter väster om München och väl framme vid bilfirman så kom pengarna precis in på deras konto när jag klev in genom dörren och jag kunde ta med mig bilen hem den dagen!

One response to “Köpa och registrera bil – Del 2”

  1. Camilla says:

    Oj det var inte bara det där inte… ???

Leave a Reply